INŠTITUT SOFIJIN IZVIR MARIBOR
ZASEBNI WALDORFSKI VRTEC STUDENČEK

2. Bilten – Letni časi v vrtcu 2016/2017 – Z I M A

bilten_02_01

2. številka e-novičk “Letni časi v vrtcu” 2016/2017
– Z I M A  –
Novičke poročajo o utrinkih iz življenja in vsebin, ki jih na temo letnih časov doživljamo skupaj z vašimi otroki.

Dragi starši,
pred vami je druga številka letošnjega biltena. Zadnji čas je, da jo dobite, saj se zima že poslavlja. Ozrli se bomo »od zdaj pa do nazaj«, kaj vse smo počeli v našem vrtcu, v teh »dolgih« – no, nam so kar hitro minili – zimskih mesecih, od novembrskega praznika svetilk do februarja.

bilten_02_02

Napovednik dogodkov

V pomladnem času nas čaka predvsem veliko delovnih akcij, saj imamo še nove ideje in želje za ureditev vrtov, večinoma bomo delali sami in tu in tam povabili še vas dragi starši.

Pričenjamo z vpisom novih otrok za novo vrtčevsko leto 2017/2018 in Igralnimi srečanji za nove otroke. Neizmerno vam bomo hvaležni, da nas boste priporočali naprej tudi svojim prijateljem, znancem in to informacijo razširili naprej med njih. Verjamemo, da je osebna, pozitivna izkušnja starša najboljša promocija in nagrada za naše plemenito delo.

Sproti vas bomo vabili na redne Starševske večere in individualne Govorilne ure.

bilten_02_03

Postali smo smučarski vrtec

V februarju smo končali še zadnji Smučarski tečaj za nadaljevalce, naše bivše vrtičkarje. Udeležilo se ga je skupaj le 5 otrok, ker sta dva izostala zaradi bolezni. Šlo je za tečaj internega značaja, saj smo povabili le tiste otroke, ki so sedaj v šoli, so pa obiskovali naše začetne smučarske tečaje. Izvedli smo skupno tri dni po 3 ure na Arehu. Seveda smo neizmerno uživali in tudi vreme nam je dobro služilo. Več si lahko preberete tukaj.

bilten_02_04

Čas Svetih treh kraljev v januarju

Po božičnih počitnicah je zavladala prav ostra zima, ki pa je prinesla le za vzorec snega in kar nekaj prehladov in gripe.
Večji otroci so uprizarjali igro o treh kraljih, ki jo uprizarjamo cel januar vsak dan v starejših skupinah, otroci zamenjujejo vloge, vzgojiteljica pripoveduje zgodbo in skupaj pojo pesem o treh kraljih, ki prinesejo svoje posebne darove, novorojenemu Jezuščku. Več tukaj

bilten_02_05

Zimski čas v Čarobnem vrtu

Narava se je v novembru začela ovijati v žametno temo, zato so se v Čarobnem vrtu, druga za drugo, začele počasi prižigati majhne in večje svetilke. Na vrtu smo pripravili palčje deželice in jih za praznik svetilk presvetlili. Po tem času so otroci našli veliko svetlečih kristalov, ki so jih skrbno čuvali in odnesli domov.
Radostno prižiganje lučk smo nadaljevali v adventu, ko je otroke z darili in zapisom njihovih dobrih del v zlati knjigi, razveselil Sv. Miklavž. Ker je imel veliko dela, je samo potrkal in nam pred vrati sobe pustil zvrhan koš daril. Od koša do vhoda vrtca, so vodile njegove stopinje, ki so jih otroci, pred odhodom na vrt, skrbno preučili. Več tukaj.

bilten_02_06

Pomen in način nege otroka v jaslični skupini Sončki

Otrokova prva tri leta življenja so zelo pomembna za njegovo prihodnost. To je obdobje v katerem se otrok sooča z ogromno izzivi, kar kasneje več ne bo mogoče ali pa le deloma in z veliko težavami. Zato je tudi pomembno, da v jaslični skupini ne izvajamo  skrajšanega vrtčevskega programa in tako ne prehitevamo dejanskih otrokovih razvojnih potreb po razvoju. Več

Fotografski utrinki dogajanj v skupini Sončki

bilten_02_07

Predavanje prof. Godija Kellerja

Na Inštitutu Sofijin izvir Maribor, Waldorfski vrtec Studenček smo tudi letos organizirali, v sodelovanju z Zavodom za razvoj waldorfskih šol in vrtcev, predavanje norveškega pedagoga, našega strokovnega pokrovitelja Godija Kellerja. Predavanje je obravnavalo “Razvojne značilnosti otroka od 0 do 9 let”. Kratek povzetek predavanja v nadaljevanju

bilten_02_08

Sprejem za pokrovitelje vrtca Studenček

V petih letih našega delovanja, nam je velikodušno pomagalo veliko podjetij in posameznikov, med njimi seveda tudi starši našega vrtca. Pri ustvarjanju prijetnega in zdravega okolja – torej urejanju prostorov, v katerih bivajo majhni otroci, je bila nepogrešljiva. V zadnjih letih pa je bil poudarek na področju doniranja v naš socialni sklad, ki omogoča tudi otrokom iz socialno šibkih družin, obiskovanje našega vrtca. Imamo tudi ljudi, ki strokovno in moralno podpirajo naša prizadevanja kot strokovnjaki ali starši, le-ti nesebično pomagajo s svojim delom, finančnimi prispevki ter različnimi spodbudami. Brez takšne pomoči si našega napredka ne moremo predstavljati. Več

bilten_02_09

V mesecu marcu smo objavili javni poziv za sprejemanje prijav za vpis otrok v novem vrtčevskem letu 2017/2018 za enoto Studenček in PE Čarobni vrt. Postopek oblikovanja skupin se v vrtcu pričenja takoj spomladi, zato staršem priporočamo, da izpolnjeno »prijavnico za vpis« oddajo čim prej oz. najpozneje do 26. marca 2017.  Prijavo oddajo tudi tisti starši, ki želijo vključiti otroka kasneje tekom novega šolskega leta in ne takoj v septembru, saj se rezervacije mest oblikujejo že sedaj.

bilten_02_10

Tradicionalna zimska čajanka

V torek, 24. januarja 2017 smo se popoldne zbrali in se pogovarjali na naši tradicionalni januarski čajanki. Letos smo izbrali temo

»SPOŠTOVANJE OTROKOVE INDIVIDUALNOSTI«.

Vedno bolj spoznavamo, da je spoštovanje najtrdnejši in najbolj pristen temelj za izgradnjo dobrega medsebojnega  odnosa. Več si lahko preberete tukaj.

bilten_02_11

Decembrski čas in božič

Tik pred božičem smo dobili pred vrtcem na Valvasorjevi novo tlakovano vhodno ploščad, na katero smo čakali vso leto. Ker se nas je MOM usmilila in nam izvedla to manjše investicijsko vzdrževanje, smo se mi lotili demontaže in popravila lope za orodje.
December je bil sončen in suh, zato smo uživali v igri na vrtu, v igralnicah pa pripravljali vse potrebno za božič.
Več tukaj

bilten_02_12

Miklavževe novice

Vsako leto se vsi veselimo Miklavža. Tudi sama z radovednostjo zmeraj ugibam kaj mi bo prinesel, še najbolj pa čakam tiste male zvedave oči, ki se prav posebno zaiskrijo, ko otroci uzrejo Miklavža. A letos  Sv. Miklavž iz zdravstvenih razlogov žal ni prišel. Naš Miklavž je bil tako poseben in vsako leto isti, da bi starejši otroci takoj prepoznali »drugega« in čarovnija ob tem posebnem dogodku bi izginila. Več tukaj.

bilten_02_13

Zgodba o majhnih otrocih in velikih vsakodnevnih podvigih v Čarobnem vrtu

V gnezdecu se pozimi veliko oblačimo in slačimo, obuvamo in sezuvamo. To delamo vsak po svoje in vsak tako dolgo, kot je potrebno, da se pripravimo za dogodivščine na vrtu.
 
Ob tem se sliši ponavljajoča pesmica … Več

bilten_02_14

Zima in praznik svetilk v Zvezdni skupini

Zima je lahko pusta, mrzla in neprijazna, a kljub temu nas je letos razveselila s stabilnim mrzlim vremenom, soncem in belo snežno odejo. Bilo je, kot da je dogajanje v naravi nadgradilo vsebine in dogajanje v skupini. Še pred sneženjem smo … Več

bilten_02_15

Adventni bazar 2016

Zadnji vikend v novembru 2016, smo v sodelovanju s starši in Waldorfsko šolo Maribor izpeljali vsakoletni, že tradicionalni Adventni bazar. Starši ste nam že med letom pomagali pri izpeljavi delavnic za bazar, na katerih smo skupaj ročno izdelovali lasni nakit, okrasne mobile, izdelke iz filca, ročno narejene pupice,  številna darilca, ki smo jih lahko na prodajni stojnici ponudili obiskovalcem. Več

bilten_02_16