INŠTITUT SOFIJIN IZVIR MARIBOR
ZASEBNI WALDORFSKI VRTEC STUDENČEK

Pogovori o vzgojnih vprašanjih – otrok in smrt bližnjega
dogodek August 10, 2023

Spoštovani starši in prijatelji Waldorfske pedagogike,

v naši skupnosti smo se v tem poletju srečali z vprašanjem smrti na zelo neposreden način, saj je od nas odšla draga sodelavka in prijateljica. Bila je nadvse ljuba in izkušena vzgojiteljica, podpornica ter svetovalka mnogim staršem, mentorica, ravnateljica našega vrtca. Prvič smo se v našem vrtcu srečali z nalogo, kako otrokom povedati, da je njim znana ali bližnja oseba umrla.

Prisrčno vabljeni na pogovor, ob prehodu drage tete Petre v duhovni svet, ki bo potekal v četrtek, 17. 8. 2023 ob 18. uri na Valvasorjevi 94 ( predvidoma do 19.30 ).

Pogovor bo tekel o tem, kako se otrokom s komunikacijo približamo in dotaknemo njihovega načina čustvenega dojemanja življenja, ki je zelo drugačen od odraslega. Majhni otroci so še vedno zelo blizu duhovnemu svetu in višji modrosti življenja. Otroci so dojemljivi za slikovite, pravljične opise dejstev, ki jih potem sprejemajo v konceptu cikla življenja na najbolj naraven način, ki zanje ni čustveno boleč in abstrakten. Toplo priporočam, da otrokom, ki o tem dogodku nimajo posebnih vprašanj, ne razlagate smrti, niti jih o tem dogodku posebej ne informirate ali v pričo njih o tem razpravljate. Predvsem je pomembno, da z otrokom govorite iskreno in avtentično šele potem, ko ste pri sebi prišli do smiselnih odgovorov v zvezi s tem »Kaj pomeni smrt za vas same«.

Prisrčno vabljeni vsi tisti, ki vas ta tema zanima. Ob koncu bomo z izrekom in pesmijo pospremili našo ljubo Petro Mohorič na njenem romanju v duhovnem svetu. V vrtcu je v skupnem prostoru na voljo Žalna knjiga posvečena Petri, v katero lahko zapišete svoje posvetilo. Več v vabilu v nadaljevanju.

Prosim, če potrdite svojo udeležbo do 14. 8. 2023, do 24. ure na e-naslov viktorija.kovacic@sofijinizvir.si, ker vam bom na podlagi vaše prijave po mailu posredovala izreke in pesem, ki jih bomo naredili ob koncu srečanja za Petro Mohorič.

Hvala za razumevanje in vso podporo, ki nam jo nudite ob tem dogodku.

Pogovor o smrti_ avg 2023-page-001