INŠTITUT SOFIJIN IZVIR MARIBOR
ZASEBNI WALDORFSKI VRTEC STUDENČEK

Vsebine

Vsebine, ki jih uporabljamo pri oblikovanju dejavnosti za otroke, črpamo iz etnološkega in kulturno antropološkega izročila našega naroda in prostora. Upoštevamo dogajanja v naravi skozi letne čase ter njihove značilnosti v povezavi z vsakodnevnim življenjem človeka in praznovanji praznikov. Za otroke je občutenje procesov v naravi še bolj prisotno kot pri odraslih. Pomembna in potrebna je vzgoja, ki omogoča pridobitev dobrega občutka ukoreninjenosti v naravne – bazične življenjske procese.

Dejavnosti in dekoracija prostorov, z umetniškimi slikami iz starejših obdobij na primer renesanse ali še starejšimi, pripomorejo k ustvarjanju nežnega vzdušja, ki ga želimo ustvariti za majhne otroke. Prevladujejo manj intenzivne in tople barve, prijetne organske oblike, otroku omogočimo mirno in ne stresno okolje, da se lahko poglablja v svojo igro in razvija dobro koncentracijo. Skrbimo za razvoj vseh čutov ter jih tudi negujemo z izbiro primernih čutnih vtisov na otroke – ekologija čutov. Tako negujemo čut za sluh, vid, kinesetiko, ravnotežje, govor, vonj itd. Ves čas si prizadevamo za prijazno, milo in dobrotljivo ter pozitivno naravnano komunikacijo z otroki.

S vsakodnevnim pripovedovanjem in lutkovnim uprizarjanjem pravljic in zgodb podpiramo razvoj lepega jezika in spodbujamo ustvarjanje predstav in domišljijo pri otrocih.

Vsak dan z otroci rajamo/plešemo ter pojemo in vnašamo v vsakodnevni govor veliko otroške poezije ter tudi uporabljajmo govor v rimah.