INŠTITUT SOFIJIN IZVIR MARIBOR
ZASEBNI WALDORFSKI VRTEC STUDENČEK

Prehrana in jedilniki

prehrana vrtec
Otroci med obrokom

V našem vrtcu nudimo otrokom obroke pripravljene iz ekološko (ali biološko – dinamično) pridelanih sestavin. Dajemo prednost nabavi svežega lokalno pridelanega sadja, ki ga ponujamo v skladu s sezonsko ponudbo in prav tako nabavi sveže lokalno pridelane zelenjave – prav tako dajemo prednost ekološki pridelavi.

V tedenskem jedilniku se otroci srečajo s sedmimi vrstami vseh temeljnih svetovnih žitaric, ki so ustrezno predelane in pripravljene ter omogočajo dobro prebavljivost, v skladu z razvojnimi značilnostmi otrokovega metabolizma. Ustrezen vnos živalskih beljakovin se zagotavlja z kakovostnimi mlečnimi izdelki iz svežega in fermentiranega mleka ter uporabo jajc pri pripravi nekaterih jedi. Tedenski jedilnik vsebuje vse osnovne in predvsem lokalne vrste zelenjave in sadje. Dnevno otroci dobijo presne in kuhane obroke raznovrstne zelenjave. Pri pripravi obrokov uporabljamo minimalno mero soli in sladil, ki so visokokavostna. Pri pripravi jedi se uporabljajo visokokavostne maščobe (maslo, kokosova maščoba, deviško olivno olje, hladno stiskano sončnično ipd.).

S ponavljanjem enakih in enostavnih oblik ponujene hrane, skozi celo šolsko leto, dosežemo pri otrocih zelo dobre prehrambene navade, saj jim damo dovolj časa, da se navadijo na takšno prehrano. S pretiranimi spremembami jedilnikov ter vedno novimi in prezahtevnimi jedmi, lahko otrokom povzročamo stres in posledično odpor do hrane, saj šele pridobivajo temelnje izkušnje o hrani in okusih. S tem jim damo dovolj časa in postopnosti.

Pri navajanju otrok na dobre prehrambne navade upoštevamo dva vidika: kaj ponudimo otrokom in kako ponudimo hrano. Obroki v vrtcu potekajo ritualno, v prijetnem in umirjenem vzdušju, v katerem lahko prisluhnemo individualnim potrebam vsakega otroka. Ob tem dajemo možnost otrokom, da čimbolj razvijajo samostojnost, da sami sodelujejo v skladu s svojimi sposobnostmi.

Kosila nam pripravlja zunanji dobavitelj »Rajšek Peter s.p. Oskrba z jedmi«, zajtrke in malice pa pripravljamo sami v vrtcu.

Otrokom z zdravstvenimi težavami nudimo ustrezne diete, trenutno so najbolj aktualne naslednje tri diete:

  • dieta 1 je brez mleka,
  • dieta 2 je brez glutena,
  • dieta 3 je brez jajc

Za imenom “Rajšek Peter s.p. Oskrba z jedmi” se skrivata zakonca Rajšek, ki sta vodila znano Mariborsko restavracijo Villa Rustica. Z Waldorfsko pedagogiko sta povezana že od samih začetkov našega delovanja v Mariboru. Ga. Andreja Rajšek je končala izobraževanje za Waldorfske vzgojitelje v Ljubljani, g. Rajšek pa se je tudi zaradi svojih otrok, navdušil za poglabljanje v način priprave hrane, ki išče globlje povezave med pripravo hrane, kvaliteto živil in celostnim pogledom na človeka in njegove potrebe tudi na podlagi antropozofije. Udeležuje se izobraževanj v Goetheanomu – Dornach, Švica in prakticiral je v kuhinji znane antropozofske ustanove Sonnenhof.

Jedilniki za šolsko leto 2022/2023

Jaslični jedilnik: jedilnik za otroke prvega starostnega obdobja (od 11 mesecev do tretjega leta starosti): Jedilnik I.

Predšolski jedilnik: jedilnik za otroke drugega starostnega obdobja (od 3. leta do vstopa v šolo): Jedilnik II.

Celoletni jedilniki kosil 2022_23