INŠTITUT SOFIJIN IZVIR MARIBOR
ZASEBNI WALDORFSKI VRTEC STUDENČEK

Prehrana in jedilniki

prehrana vrtec
Otroci med obrokom

V našem vrtcu nudimo otrokom obroke pripravljene iz ekoloških ali biološko – dinamično pridelanih sestavin. Dajemo prednost nabavi svežega lokalno pridelanega sadja, ki ga ponujamo v skladu s sezonsko ponudbo in prav tako nabavi sveže lokalno pridelane zelenjave – prav tako dajemo prednost ekološki pridelavi.

V tedenskem jedilniku se otroci srečajo z raznimi vrstami osnovnih žitaric, ki so ustrezno predelane in pripravljene ter omogočajo dobro prebavljivost, v skladu z razvojnimi značilnostmi otrokovega metabolizma. Ustrezen vnos živalskih beljakovin se zagotavlja s kakovostnimi mlečnimi izdelki iz svežega in fermentiranega mleka ter uporabo jajc pri pripravi nekaterih jedi. Tedenski jedilnik vsebuje vse osnovne in predvsem lokalne vrste zelenjave in sadja. Dnevno otroci dobijo presne in kuhane obroke raznovrstne zelenjave. Pri pripravi obrokov uporabljamo minimalno mero soli in naravnih sladil. Pri pripravi jedi se uporabljajo kakovostne maščobe kot na primer maslo, kokosova maščoba, deviško olivno olje, hladno stiskano sončnično olje ipd.

S ponavljanjem enakih in enostavnih oblik ponujene hrane, skozi celo šolsko leto, dosežemo pri otrocih zelo dobre prehrambne navade, saj jim damo dovolj časa, da se organizem postopno privadi. S pretiranimi spremembami jedilnikov ter vedno novimi in prezahtevnimi jedmi, lahko otrokom povzročamo stres in posledično odpor do hrane, ker so v obdobju ko pridobivajo temeljne izkušnje o hrani in okusih. 

Pri navajanju otrok na dobre prehrambne navade upoštevamo dva vidika: kaj ponudimo in kako ponudimo izbrano hrano. Obroki v vrtcu potekajo ritualno, v prijetnem in umirjenem vzdušju, v katerem lahko prisluhnemo individualnim potrebam vsakega otroka. Ob tem dajemo možnost otrokom, da čimbolj razvijajo samostojnost, da sami sodelujejo v skladu s svojimi sposobnostmi. Negujemo spoštljiv odnos do hrane po načelu “manj je več”. 

Kosila nam pripravlja zunanji dobavitelj »Rajšek Peter s.p. Oskrba z jedmi«.

Zajtrke in malice pripravljamo v vrtcu. Uporabljamo blagovno zanamko DOMAČE BIO (certifikacijski organ SI-EKO-003, BEUREAU VERITAS) in nabavljamo živila v sodelovanju s partnersko Pohorsko kmetijo BIO KMETIJA ROPRET STEGNE. Ponosni smo na to, da ima vrtec svojo bio kmetijo s katero uspešno sodelujemo pri zagotavljanju lokalne bio prehrane v vsakodnevnih jedilnikih 100%.

Hvaležni smo BIO KMETIJI ROPRET STEGNE za sponzorsko podporo pri naših prireditvah, praznikih in izletih na kmetijo.  

Otrokom z zdravstvenimi težavami nudimo ustrezne diete, trenutno so najbolj aktualne diete brez mleka in mlečnih izdelkov ter jajc.

Jedilniki za šolsko leto 2024 – 2025

Jaslični jedilnik: jedilnik za otroke prvega starostnega obdobja, od 11 mesecev do tretjega leta starosti, Jedilnik I.

Predšolski jedilnik: jedilnik za otroke drugega starostnega obdobja, od 3. leta do vstopa v šolo, Jedilnik II.